Renata Stelmach
- Główna
- Kandydaci do Rady Powiatu
- Okręg nr 2
- Renata Stelmach
RENATA STELMACH
O mnie
Urodzona w Oławie, od ponad 30 lat mieszkanka Jelcza-Laskowic
Rodzina – mąż, 2 dorosłych dzieci, 2 wnuków
Wykształcenie: absolwentka Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu, studia na kierunku rachunkowość i finanse przedsiębiorstw
Doświadczenie zawodowe: od ponad 20 lat praca na stanowiskach związanych z księgowością, a od 2015 roku własna działalność gospodarcza w zakresie obsługi finansowo-księgowej firm (biuro rachunkowe).
Funkcje społeczne: od marca 2021 roku przewodnicząca Zarządu Osiedla Laskowice w Jelczu-Laskowicach.
Renata Stelmach
Do istotniejszych osiągnięć w zakresie działań prospołecznych mogę zaliczyć:
- zorganizowanie pierwszej edycji cyklicznej imprezy plenerowej PARK RÓŻNOŚCI, przy współpracy Zarządu Osiedla Laskowice ze Stowarzyszeniem „Lokalna Grupa Zwiadowców Historii”, Stowarzyszeniem „Ja Jestem” oraz Miejską Biblioteką Publiczną w J-L. Impreza promuje ideę „zero waste”, tj. dbałość o środowisko i przedłużanie życia naszej planety poprzez optymalne wykorzystanie wszystkich surowców i przedmiotów, które posiadamy. Każda rzecz zasługuje na drugie życie i nie powinna lądować na śmietniku – stąd pomysł na akcje w stylu „Wyprzedaże Garażowe”;
- współpraca z Miejsko-Gminnym Centrum Kultury przy organizacji imprez plenerowych na terenie kompleksu pałacowo-parkowego w Jelczu-Laskowicach, tj. festynów z okazji Dnia Dziecka i Jarmarku Adwentowego;
- organizacja osiedlowych imprez tanecznych „pod chmurką” oraz imprezy integracyjnej dla mieszkańców OL z udziałem Didżeja, w lokalnym browarze Cześć Brat;
- zainicjowanie działań mających na celu uwzględnienie przez Dyrektora PKP PLK w opracowywanym projekcie rewitalizacji linii kolejowej nr 277 (Wrocław Brochów – Opole Groszowice) przebudowy niestrzeżonego przejazdu kolejowego na strzeżony (ciąg ulicy Treski i Gimnazjalnej), jak również uwzględnienie budowy ekranów akustycznych wzdłuż torowisk na etapie opracowywania raportu oddziaływania projektu nr 277 na środowisko.
Proponowane przeze mnie kierunki programowe dla powiatu oławskiego:
Moim priorytetem i zasadniczym kierunkiem działań w Radzie Powiatu będzie zainicjowanie i promowanie budowy Powiatowego Centrum Opieki Długoterminowej, Opieki Wyręczającej oraz Paliatywnej na terenie miasta (gminy) Jelcz-Laskowice. Projekt zakładać będzie budowę kompleksowego Ośrodka, w skład którego będą wchodziły nast. placówki (oddziały):
- Dom Opieki Wyręczającej dziennej i całodobowej (dla dzieci i młodzieży), w którym będzie zapewniona bezpłatna, tymczasowa opieka ciężko chorym oraz niepełnosprawnym dzieciom i młodzieży. Chodzi przede wszystkim o sytuacje, w których takiej opieki nie mogą zapewnić rodzice lub opiekunowie np. z uwagi na zdarzenie losowe, hospitalizację, podreperowanie kondycji psychicznej, potrzebę odpoczynku czy załatwienia codziennych spraw.
- Zakład Opiekuńczo – Leczniczy (ZOL)
- Dom Opieki Paliatywnej ( Hospicjum)
Zainicjowanie i wdrożenie kompleksowych rozwiązań w zakresie polepszenia dostępności usług opiekuńczo leczniczych a tym samym przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu chorych i ich rodzin z uwagi na ciężką, długotrwałą lub nieuleczalną chorobę jest niezwykle istotnym krokiem, będącym odpowiedzią na dynamicznie rosnącą skalę potrzeb oraz zatrważającą w skutkach niewydolność polskiego systemu opieki w tym zakresie. Realizacja w/w projektu inwestycyjnego w infrastrukturę ochrony zdrowia i opieki odbywać się będzie głównie poprzez pozyskanie finansowania z funduszy europejskich, jak również krajowych.
Inne promowane przeze mnie działania:
- Zorganizowanie punktów sprzedaży bezpośredniej przez rolników naszego Powiatu
- Wyprowadzenie ruchu pojazdów ciężarowych z centrum miast Oława oraz Jelcz-Laskowice poprzez opracowanie i przyjęcie planu budowy sieci tzw. „pozamiejskich drogowych łączników”.
Kiedy CEL działań jest powszechnie rozumiany i akceptowany, to jego realizacja wymaga jedynie determinacji w działaniach i współpracy ponad podziałami.
Moje doświadczenie, empatia i chęć do działania stanowią szansę, aby powyższe CELE osiągać.