Lilla Rzadkowska
- Główna
- Kandydaci do Rady Powiatu
- Okręg nr 1
- Lilla Rzadkowska
LILLA RZADKOWSKA
O mnie
Mieszkanka Oławy, absolwentka Akademii Rolniczej we Wrocławiu oraz Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Wrocławskiego – studia podyplomowe w zakresie Samorządu terytorialnego i gospodarki lokalnej. Zdany egzamin państwowy dla kandydatów na członków rad nadzorczych w spółkach skarbu państwa a także uzyskane uprawnienia państwowe w zakresie audytu wewnętrznego w jednostkach sektora finansów publicznych.
Lilla Rzadkowska
Całe życie zawodowe związana z Oławą. Początkowo działalność gospodarcza, następnie praca w firmie handlowo-usługowej oraz w Banku Spółdzielczym w Oławie – w tym jako dyrektor Oddziału w Jelczu-Laskowicach. Od 20 lat pracownik samorządowy – początkowo jako naczelnik Wydziału Gospodarki Gruntami i Geodezji w Urzędzie Miejskim w Oławie, a od 2015 roku – sekretarz miasta. Prywatnie żona oraz matka dorosłej córki. W wolnym czasie rozwija swoje pasje i zainteresowania, którymi są podróże, dobre polskie filmy i książki historyczne.
Swoją obecną pracę postrzegam jako służbę na rzecz oławian, natomiast wcześniejsza praca w warunkach rynkowych wykształciła we mnie mechanizm przełamywania stereotypu urzędnika. Dlaczego Rada Powiatu Oławskiego? Bo znam potrzeby i oczekiwania mieszkańców naszego miasta. Znam też ograniczenia prawne i wiem, że nie wszystko mieści się w kompetencjach gminy. Rozwiązanie niektórych problemów wymaga współdziałania na szczeblu ponadgminnym. Dlatego, jeśli dadzą mi Państwo taką możliwość, jako radna będę zabiegała o:
- poprawę bezpieczeństwa komunikacyjnego poprzez modernizację infrastruktury drogowej, a zwłaszcza budowę chodników i remont ul. Zwierzyniec Duży i Nowy Górnik, budowę ścieżek rowerowych łączących Oławę z innymi miejscowościami oraz wsparcie inwestycji strategicznych – trasa mostowa, łącząca Oławę z Jelczem-Laskowicami,
- wsparcie oławskiego szpitala, aby nadal służył naszym mieszkańcom – znalezienie racjonalnego sposobu finansowania jego działalności przez wszystkie samorządy powiatu oławskiego,
- zwiększenie miejsc opieki nad osobami starszymi, w tym rozbudowę ZOL-u
- utworzenie ośrodków zamiejscowych Wydziału Komunikacji oraz Biura Paszportowego,
- rozwój szkolnictwa zawodowego we współpracy z lokalnymi przedsiębiorcami – kształcenie zgodne z potrzebami rynku pracy.